international articles
by country / language
  australia
  canada
  danmark
  deutschland
  españa
  france
  greece
  italia
  日本語
  mexico
  nederland
  norge
  português
  scotland
  sverige
  u.k.
  u.s.a.

artikelen : nederland

Jazzism Magazine Krachtig en kwetsbaar tegelijk
Marie-Claire Melzer,
Jazzism Magazine
winter 2010

Gretchen Parlato maakte deze zomer haar debuut op het North Sea Jazz Festival met een indrukwekkend optreden. Begeleid door een fantastische band bracht de Amerikaanse zangeres elegante bossa nova-versies van klassieke soul- en jazznummers.

» read articleshakers & set listGretchen Parlato @ North Sea —
"een denderende staande ovatie"

Dirk Vandenberghe, NRC Handelsblad

Blootsvoets verscheen ze op het podium, want haar bagage was ergens onderweg kwijt geraakt. Dat had nog een ander gevolg, want ook haar shakers zaten nog ergens in een van die koffers. Maar Gretchen Parlato maakte van de nood een deugd, en van twee lege flesjes bronwater, wat bruine rijst en bruine bonen, twee nieuwe shakers. Ze gebruikte ze onder andere tijdens ‘On the Other Side’, in een prachtige maar veel te korte set in de uit zijn voegen barstende Missouri-tent...more


Jazz als levenselixer op slotdag North Sea
Frasering

door: Mischa Andriessen, 15 jul'10

In de Missouri trad het kwartet op van zangeres Gretchen Parlato. Veel jazzliefhebbers houden het bij zangeressen bij voorbaat voor gezien. Parlato logenstraft dat vooroordeel. De Amerikaanse zangeres heeft al heel wat jubel veroorzaakt en dat valt te begrijpen. Parlato heeft een heel eigen frasering die een heel fijnzinnige ritmiek in de muziek aanbrengt. Daardoor klinkt een nummer als Steve Wonders ‘ I can’t help it’ meteen heel fris. Goede band ook. To the point en met een uitstekende dynamiek heel goed de balans houdend tussen leiden en begeleiden. De zangeres zelf bleek nogal beduusd. Van de bijval van het publiek dat haar om een toegift vroeg en van het idee dat haar held Stevie Wonder dezelfde avond op hetzelfde festival zou spelen. ‘I hope they let me in,’ zei ze. Dat was geen kokette quasibescheidenheid van een diva. more @ jazzenzo


Gretchen Parlato
North Sea Jazz, 2010

De stem van Gretchen Parlato is een wonder. De Amerikaanse zangeres heeft een ideale balans tussen precisie en flexibiliteit. Parlato is nooit voorspelbaar, improviseert voortdurend en laat de grens tussen vocaal en instrumentaal vervagen. Vier jaar na haar titelloze debuut kwam onlangs In a Dream uit. Daarop neemt ze de luisteraar mee langs Stevie Wonder, Duke Ellington, Herbie Hancock en Wayne Shorter, maar laat ze ook eigen nummers horen. Ze wordt begeleid door een virtuoos kwartet op toetsen, bas, gitaar en drums dat ze mee neemt naar Rotterdam. Herbie Hancock kwalificeerde haar zangkunst als een 'diepe, magische verbinding tot muziek'. Wayne Shorter vindt dat ze 'op een onopvallende manier hetzelfde instrument bespeelt als Frank Sinatra'. Parlato's vertrekpunt is jazz, maar haar stem gaat veel verder. Opvallend is haar timing en subtiliteit. Daarmee kan ze een moeilijk liedje heel makkelijk laten klinken.


Gretchen ParlatoCD REVIEW: "In a Dream"
Elsevier Magazine

"Gretchen Parlato en heeft een volstrekt eigen geluid: ingetogen, subteil, soms woorden zingend, soms louter klanken, waarbij het lijkt of ze een baby in slaap wil neuriën, maar tegelijk klimkt ze hyperzwoel."

» Elsevier Magazine


CD REVIEW: "In a Dream"
Stapelplaat - Plato Mania, juni 2010

"Heel soms hoor je een zangeres die je vanaf haar eerste noot weet te betoveren, en Gretchen Parlato is er zo eentje. In haar manier van zingen beweegt Gretchen zich in het grensgebied tussen zangeres en instrumentalist, met een hoge graad van verfijndheid. Ze eigent zich de teksten toe en tilt ze naar grotere hoogten, waarbij ze regelmatig vloeiend overgaat op woordloze improvisaties, die bijna niet te beschrijven zijn. "

» Stapelplaat


Gretchen Parlato & Lionel Loueke
Flagey, 09/2007

"Met unieke artiesten als de Braziliaanse vocaliste Gretchen Parlato en de Beninse gitarist Lionel Loueke blijft de toekomst van de jazz verzekerd! Al twee jaar verbluffen deze twee ex-studenten van het 'Thelonious Monk Institute of Jazz' in Los Angeles vriend en vijand. Ze combineren de originaliteit van de Amerikaanse jazz met de melancholie van de Braziliaanse muziek en Afrikaanse ritmes. In het verleden kregen ze al complimenten van onder meer Terence Blanchard, Herbie Hancock en Wayne Shorter. Laat u meeslepen door de etherische stem van Gretchen Parlato en de vloeiende akkoorden van Lionel Loueke...

Het jazzluik omvat in een documentaire over de legendarische Duke Ellington en een concert van Gretchen Parlato & Lionel Loueke. Dit duo, dat afstudeerde aan het 'Thelonious Monk Institute of Jazz' in Los Angeles, verbluft vriend en vijand met een mix van Amerikaanse jazz, Afrikaanse ritmes en de melancholie van de Braziliaanse muziek."


VOCALISTE GRETCHEN PARLATO WINT
THELONIOUS MONK JAZZ COMPETITION

www.jazzflits.nl, 14/09/2004

Zangers Gretchen Parlato(28) isde winnaar van de zeventiende internationale Thelonious Monk Jazz Competition. Zijwas de beste van vier finalisten. De wedstrijdstondditjaar open voor jazzvocalis- ten en werd12 en 13september gehouden.

Gretchen Parlato heeft gestudeerd bij en opgetreden met Herbie Hancock, Quincy Jones en Gerald Wilson. In 2001 stond ze op het Ojai Music Festival 2001 met Oscar Castro- Neves. Tijdens de Competition zong ze Vincent Youmans ”More Than You Know‘ en Frank Loessers ”I've Never Been in Love Before.‘ Op de tweede plaats eindigde Kellylee Evans (29), derde werd Robin McKelle (28) en vierde en laatste Charanee Wade (22). In de jury zaten dit jaar Dee Dee Bridgewater, Kurt Elling, Al Jarreau, Quincy Jones, Flora Purim en Jimmy Scott. The Competition band bestond uit drummer Carl Allen, bassist Lonnie Plaxico en pianist George Duke, die ook als artistiek directeur fun- geerde.

Misha Piatigorsky werd winnaar van de Thelonious Monk International Jazz Composers Competition. De winnaar heeft de laatste jaren geschreven en gearrangeerd voor zangers als Mariani Ebert, Barbara Mendes, Judy Bady en Ayelet Piatigorsky. Hij maakte ook opnamen met zijn eigen trio. Deze compositieprijs ging vorig jaar nog naar trombonist Ilja Reijngoud.

In de Thelonious Monk International Jazz Competition staat elk jaar een ander instrument centraal. De wedstrijd is zeer prestigieus en kende winnaars als de pianisten Marcus Roberts en Jacky Terrasson, saxofonist Redman,< vocalist Jane Monheit en trompettist Ryan Kisor. Jesse van> Ruller was in 1995 de eerste Europese winnaar. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Thelonious Monk Institute of Jazz. Dat bestaat sinds 1986 en heeft als doel de Amerikaanse jazzerfenis in stand te houden door middel van het stimuleren van optredens en geven van lessen.